Składniki na 4 porcje:
IMG_0706male

filety sandacza ok. 600g
kasza pęczak ok.300g
suszone pomidory ok. 100g
cebula biała 1szt mała
czosnek 2 ząbki
masło, olej
świeży tymianek
cytryna
dymka lub szczypiorek
bulion drobiowy lub woda
biała rzodkiew mała
ocet winny, przyprawa curry
kurkuma w proszku, sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

- posiekaną w kostkę cebulę szklimy na małej ilości oleju ze słoika z suszonych pomidorów ok. 2-3 minut. Dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory i surową kaszę. Chwilę prażymy i dolewamy bulion lub wodę do przykrycia składników. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy, co chwilę mieszając do momentu ugotowania kaszy ok. 15- 20minut. Płyn dolewamy stopniowo, tak by pod koniec gotowania nie było go zbyt wiele na patelni. Na koniec przed nakładaniem na talerz dodajemy dwie łyżki masła, wyłączamy ogień, mieszamy wtłaczając masło i doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy posiekaną dymkę lub szczypiorek.
- w czasie, gdy gotuje nam się pęczotto, na 10 minut przed końcem zaczynamy smażyć nasze filety. Na średnio nagrzaną patelnię nie przywierającą wlewamy odrobinę oleju. Rybę solimy od strony skóry i kładziemy od jej strony na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut.. zależy jak grube mamy filety (do momentu gdy ryba do połowy wysokości od strony mięsa się zetnie – zrobi się biała). Po tym czasie przewracamy rybę na stronę mięsną i smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy łyżkę masła, gałązki tymianku i sok z połowy cytryny. Delikatnie okręcamy patelnią i wyłączamy płomień. Po minucie możemy nakładać na nasze pęczotto.
- dekorujemy danie rzodkiewką w curry. Do jej przygotowania należy wlać do rondla ok. 1 szklanki wody, 5łyżek octu winnego, 2 łyżeczek soli, 3 łyżeczek cukru i doprowadzić do wrzenia. Po 5 minutach gotowania sprawdzamy na smak, musi być dość słona lecz nie przesadnie ;) dodajemy 1 łyżeczkę curry i 0,5 łyżeczki kurkumy. Rzodkiew kroimy w cienkie plastry i zalewamy ciepłą lecz nie wrzącą marynatą i studzimy

SMACZNEGO !