Pieczywo to coś co zazwyczaj każdy z nas jada na początek dnia. Dobre, własne, ciepłe bułeczki czy to nie brzmi fantastycznie ? Wypróbuj mojego pomysłu na ciekawe w smaku pszenno-razowe bułki z czosnkiem niedźwiedzim
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na 8 bułek po 85g:

mąka pszenna szymanowska typ 480 – 415gmąka pszenna razowa typ 1850 – 100g
drożdże świeże 18g
cukier 1 łyżeczka
słód jęczmienny ciemny mielony 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
olej 50g
maślanka 200g
woda ciepła 100g
czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżeczki

Przygotowanie:

- Jeśli posiadasz Thermomix lub inne urządzenie, które wyrobi za Ciebie ciasto to sprawa jest prosta i przyjemna :) Jeśli nie, to niestety trzeba wyrabiać ręcznie
- Na początek pokruszone drożdże posypujemy na talerzyku cukrem i ugniatamy łyżeczką aż całość się rozpuści
- Do naczynia urządzenia dodajemy: obie mąki, sól, olej, słód, czosnek niedźwiedzi oraz wodę i maślankę (z tym, że wpierw w jednym innym naczyniu łączymy maślankę i dolewamy gorącej wody tak by nasza mikstura miała temperaturę ok. 35-40stopni – czyli po włożeniu palca czujemy tylko lekkie ciepło)
- Dodajemy do reszty składników rozpuszczone drożdże i wyrabiamy. W Thermomix’ie 4,5 minuty, obroty interwał, natomiast ręcznie około 8 minut. Ciasto musi być jednorodne i nie przestrasz się gdy będzie się lekko kleiło do rąk – tak musi być. Inaczej jeśli za dużo dodasz mąki pieczywo będzie bardziej zbite.
- Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej lekko miski i przykrywamy. Pozostawiamy na około 30-60 minut w ciepłym miejscu. Dla pewności proponuje włączony piekarnik na 40-50 stopni – grzałka górna i dolna.
- Po tym czasie zagniatamy chwilę ciasto i porcjujemy po 85g (najlepsza będzie do tego waga kuchenna lub na pokrywce thermomix’a)
- Formujemy zgrabne okrągłe kulki i układamy na blasze podsypanej lekko mąką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min ponownie w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie zdejmujemy folię, smarujemy bułki pędzelkiem maślanką lub mlekiem z rozmąconym jajkiem
- Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni z naczyniem wypełnionym wodą np. metalowa miska lub naczynie żaroodporne.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę z naszymi posmarowanymi bułkami i pieczemy 12 minut w 230 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy kolejne 10 minut.
- Wyjmujemy najlepiej na kratkę lub poprostu przy pomocy łoptaki odrywamy od blachy i obracamy

Gotowe.. opis długi, jednakże jak sami wiecie.. lubię dokładnie przekazywać najważniejsze rzeczy – a przepis naprawdę prosty i przyjemny :)