Kapusta czerwona.. to nie pozorne warzywo kryje wiele dobrego w swoim składzie. Zazwyczaj spożywana w surówkach, bądz zasmażana np. do kaczki. Natomiast dziś chce Was przekonać, że da się z niej przygotować również zupę. Efekt? sprawdź sam/a :)
Zupa krem w aromacie pomarańczy, kardamonu, ale przełamana jakże po polsku i smacznie – wędzonym boczkiem z majerankiem
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na 4 porcje:

kapusta czerwona 1 średnia główka ok1kg
ziemniak mały 1 szt (lub xanthan- jeśli ktoś zna)
cebula czerwona 1 duża
bulion z kurczaka 1 litr
pomarańcza 1 szt
kardamon mielony pół łyżeczki
boczek surowy wędzony ok.120g
majeranek suszony szczypta
masło 80g
śmietana 30-36% 150ml

Przygotowanie:

- kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub większą kostkę. Ziemniaka obieramy i drobno kroimy.
* jeśli znacie gumę ksantanową (xanthan) możecie tym zastąpić ziemniaka – poprawia to struktrure zupy po miksowaniu. Stosując ziemniaka możesz mieć wrażenie lekkiego rozmycia smaku zupy.
- cebulę szklimy w garnku na oleju. Dorzucamy ziemniaka, poszatkowaną kapustę, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy około 30 minut aż kapusta i ziemniak będą miękkie – po czym miksujemy na głądki krem. Podczas miksowania dodajemy pokrojone drobno ale zimne z lodówki masło. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy, kardamon i doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy śmietanę i podgrzewamy.
* jeśli kupiłeś boczek i nie wiesz co zrobić ze skórą z niego – wrzuć ją do gotującej się zupy. Pamiętaj tylko aby ją wyłowić przed jej miksowaniem :)
- boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano, na koniec po zdjęciu z płomienia na patelnię dodajemy majeranek i całość mieszamy wraz z „sokiem” i tłuszczem z wytopionego boczku
- zupę serwujemy posypaną boczkiem i odrobiną śmietany :)

Smacznego !