Nie wiesz co zrobić z pieczoną nogą kurczaka z dnia poprzedniego ? Hmm tak właśnie zrodził mi się ten pomysł :) odgrzewana sama w sobie robi sie jeszcze bardziej sucha i nie apetyczna.. a zapewniam w takim „przybraniu” nabiera zupełnie nowego oblicza :D Ser dobrałem już będąc na zakupach i powiem Wam, że świetny zarówno do tego kurczaka jak i burgera z wołowiny :)
Zamiast sałaty w tym przepisie użyłem kiełek rzodkiewki, które posiałem na swoim parapecie :) polecam spróbować z ich użyciem. Bez problemu kupicie w np. sklepach Auchan – r.zodkiewka lub inne ulubione :) zdecydowanie dużo więcej wartości odżywczych posiadają
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na 2 porcje:

pieczona noga z kurczaka 1-2szt
cebula 1 mała
czosnek 1 ząbek
bulion z kurczaka pół szklanki lub woda
sos worcestershire 1-2 łyżki
sól, pieprz
ser cheddar mexicana 4 plastry
jogurt grecki 4 łyżki
dymka 3 łyżki posiekanej
sok z połówki cytryny
bułki do burgera 2 szt
olej do smażenia
kiełki rzodkiewki lub ulubiona sałata

Przygotowanie:

- z upieczonych kurczaków oddzielamy mięso od kości.
- cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy.
- jogurt łączymy z posiekaną dymką, dodajemy sok z połówki cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
- na patelni szklimy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek i mięso kurczaka. Całość przesmażamy i podlewamy bulionem lub wodą. Polecam bulion, a najlepiej gdy zostanie Wam trochę „soków” z pieczenia ów kurczaka – wtedy jest idealnie, jak u mnie :) Podgrzewamy całość i delikatnie odparowujemy jeśli będzie zbyt dużo płynu. Tak by po nałożeniu na bułki nie polało nam się po całości :) doprawiamy całość solą, pieprzem i sosem Worcestershire.
- Gdy mięso mamy ciepłe i doprawione, sos gotowy, rogrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy bułki przekrojone na pół i na każdej połówce po plastrze sera. Czekamy aż się rozpuści i składamy. Bułki smarujemy sosem, dokładamy mięso z cebulą, kiełki i gotowe :)

.. taka ciekawostka.. że dobry burger to taki, który cieknie po brodzie ;)

Pozdrawiam :)