Tą przystawkę możecie przygotować zarówno z białych, jak i zielonych szparagów :) Białe koniecznie obierz do przygotowania, zielone.. jeśli są dość cienkie – nie koniecznie.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

szparagi 12-16 szt
sól, pieprz czarny
olej do smażenia
wino wytrawne białe 50ml
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
szynka parmeńska ok.80-100g
ser ricotta 3 łyżki
bazylia 1 doniczka
ser grana padano tarty 2 łyżki
oliwa z oliwek 5 łyżek
orzeszki pini lub pistacje solone obrane 1 łyżka

Przygotowanie:

- listki bazylii, 1 ząbek czosnku, oliwę z oliwek, ser i orzechy wkładamy do kubka i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy ricottę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Możesz dla odświeżenia smaku również wkropić sok z połówki cytryny.
- szparagi obieramy i blanszujemy 2 minuty we wrzącej, dobrze osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Przekładamy do lodowatej wody, a następnie osuszamy.
- na rozgrzaną patelnię z olejem wkładamy szparagi, ładnie rumienimy. Dokładamy rozgnieciony ząbek czosnku i podlewamy winem. Gdy wino odparuje podlewamy odrobiną wody i dodajemy masło – okręcając patelnią wtłaczamy je tworząc emulsję. Doprawiamy lekko solą i szczyptą pieprzu.
- układamy na talerzu, dokładamy szynkę i ricottę

Smacznego ! :)