Przechadzając się po sklepie natknąłem się na smaczną degustację. Do spróbowania był śledź wędzony, którego wcześniej nie jadłem. Tak oto zakupiłem i postanowiłem coś do niego stworzyć. Padło na sałatkę ziemniaczaną i jajko :) Efekt? sam/a wypróbuj :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na 2 porcje:

śledź wędzony 2 szt
jaja 2 szt
ziemniaki 2 średniej wielkości
ogórek kiszony 1 większy
majonez 1 łyżka
musztarda zwykła 1 łyżeczka
sól, pieprz
koperek lub szczypiorek
cebula 1 mała
ocet 1 łyżka

Przygotowanie:

- śledzia pozbawiamy skóry i kroimy w mniejsze kawałki
- ziemniaki szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości, którą sprawdzisz wykałaczką. Jeśli po włożeniu gładko przebija na wylot – gotowy. Powinno to zająć ok. 15-20 minut. Zależy od jego wielkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.
- ogórka kroimy w kostkę taką samą jak ziemniaka. Dodajemy do ziemniaka.
- cebulę oraz koperek (bądź szczypiorek) siekamy i również łączymy z ziemniakami i ogórkiem. Dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- jaja pojedyńczo wybijamy do miski – uważając, by nie uszkodzić zółtka. W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu i szczyptą soli. Gdy woda wrze łyżką robimy w niej wir i delikatnie wlewamy jajo. Zmniejszamy płomień do minimum i czekamy około 2 minut. Wyjmujemy i podajemy wraz sałatką i śledziem.

Pozdrawiam i życzę smacznego ! :)