Składniki na 4 porcje:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
soczewica zielona 300g
bulion z kurczaka 1 litr
cebula 2 szt
ziemniak 1 mały
czosnek 2 ząbki
śmietana 30% ok. 150ml
pomidory 2szt
kolendra świeża
kolendra ziarno 1 łyżeczka
cebula czerwona pół sztuki
oliwa z oliwek 2 łyżki

Przygotowanie:

- jeśli mamy gotowy bulion to z niego korzystamy. jeśli nie to do garnka wrzucamy 2 ćwiartki z kurczaka, zalewamy do przykrycia wodą. Gotujemy około 2-3 godzin na najmniejszym ogniu W połowie gotowania dodajemy obraną i pokrojoną w większe kawałki włosczyznę oraz 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy i gotowe.
- soczewicę płuczemy i namaczamy w wodzie na około 1 godzinę.
- cebulę kroimy w piórka, ziemniaka kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy.
- w garnku szklimy na oleju cebulkę. Dodajemy ziemniaka i czosnek. Chwilę podsmażamy, ale tak, by nie nadać im koloru. Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy odcedzoną soczewicą, utłuczone w moździerzu ziarna kolendry i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Dodajemy śmietanę.
- całość dokładnie miksujemy blenderem – najdokładniej zrobi to thermomix – ale nie każdy go ma w domu :) tak jak i ja, więc radzę sobie zwykłym ręcznym :) Jeśli mimo to będą wyczuwalne większe grudki polecam przelać przez sitko.
- doprawiamy zupę solą i pieprzem
- polecam do tej zupy sporządzić następującą salsę. Pomidory wkładamy do wrzącej wody na ok. 20-30 sekund. Wyjmujemy z wody i obieramy pod bieżącą zimną wodą. Pozbywając się pestek, kroimy miąższ w kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną, kolendrę i oliwę, doprawiamy lekko solą i czarnym pieprzem.
- gotową zupę nalewamy do miseczek/talerzy i na górze układamy naszą salsę.

Smacznego !