Zupy krem… temat długi i obszerny jak nasza Wisła :) tym razem chciałbym abyście wypróbowali kremu z brokułów z jajkiem poche – czyli w koszulce :) oraz pudrem z czarnych oliwek. Co prawda puder zajmuje trochę czasu i energii (elektrycznej) więc zamiast niego można użyć poprostu posiekanych oliwek wymieszanych z oliwą i doprawionych jeśli trzeba solą. Ja zastosowałem puder ponieważ został mi jeszcze z innych dań, a do tej zupy fajnie pasuje coś słonego, może być również sól morska w płatkach lub gruboziarnista.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na 4 porcje:

brokuł 1 duży lub 2 małe
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
bulion z kurczaka ok. 0,8 litra lub warzywny
sól, pieprz
jaja 4 szt
ocet 1 łyżka
oliwki czarne ok. 100g
śmietana 36% – 200ml
xanthan 1 łyżeczka lub 1 mały ziemniak

Sposób przygotowania:

- na lekko rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy bulion i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy kolejne 5 min. Po tym czasie łyżką cedzakową wyciągamy brokuła do miski. Zarówno bulion jak i brokuły studzimy, ale nie do końca. Gdy będą jeszcze lekko ciepłe, miksujemy w wysokim naczyniu blenderem na jednolity krem dodając xanthan. Xanthan można pominąć, jeżeli go nie posiadasz. W takim przypadku wraz z cebulą i czosnkiem dodaj 1 ziemniaka obranego i pokrojonego w drobną kostkę. Jest to modyfikowana skrobia, całkowicie naturalny składnik zagęszczający.  Jeśli macie stojący blender to ta czynność będzie wygodniejsza. Ręcznym.. polecam użycie wysokiego pojemnika i stopniowe dolewanie bulionu :) – jeśli czujesz, że nadal ma grudki, miksuj dłużej oraz na koniec przelej przez sitko
- zmiksowaną zupę wlewamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu i dolewamy śmietanę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
- w innym garnku nalewamy wodę i zagotowujemy z dodatkiem octu. Wysokość wody to ok. 8-10 cm. od dna – tak, aby wrzucone jajo było całkiem zanurzone. Tak więc, jaja należy robić każde osobno. Zagotowaną wodę mieszamy, tak by powstał mały wir, w który wlewamy delikatnie jajo i zmniejszamy w tym samym momencie ogień do minimum. Gotujemy ok. 2-3 min zależnie od wielkości jajek – to, że jest gotowe poznasz wyjmując je łyżką cedzakową i delikatnie palcem wyczujesz, że nie ma surowego białka, a żółtko jest nadal płynne w środku :) Po ugotowaniu przełóż jajo do lodowatej wody i rób następne :)
- jeśli chcesz tak jak ja użyć pudru z oliwek to posiekaj je dość drobno. Odciśnij nadmiar płynu na ręczniku papierowym. Przełóż na papier do pieczenia i do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na ok. 3 godziny – następnie wystudź i zmiksuj na puder.
- do ciepłej zupy dodaj jajo i posyp pudrem lub oliwkami posiekanymi. Do ozdoby użyłem również kiełków szczypiorku

Pozdrawiam i życzę smacznego :)