Sezon na bób w pełni, a spacerując po sklepie natknąłem się na kabanosy z jelenia.. hmm pomyślałem, że może coś z tego stworzyć.. jako, że sałatek zbytnio nie jadam, to wpadł mi do głowy pomysł na coś w rodzaju sałatki, ale innej na ciepło :) zapraszam do wypróbowania :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na 2 porcje:

bób świeży ok.150g
ciecierzyca sucha ok.50g
twaróg [u mnie tłusty :)] 50g
kabanosy z dziczyzną 50g
szalotka 1 szt
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
sól, czarny pieprz
cebula dymka
rzodkiewka czerwona 2-3szt

Sposób przygotowania:

- ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie – wlewamy ok. 2 razy więcej wody ponad jej objętość – zostawiamy na ok. 1 godzinę, następnie gotujemy w tej samej wodzie, której się moczyła ok. 30 minut od zagotowania – sprawdź zawsze czy już jest miękka – odcedzić i zahartować w zimnej wodzie
-  bób wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 10 min – powinien być „al dente”, również zahartować w zimnej wodzie i obrać
- szalotkę kroimy w piórka, czosnek siekamy, dymkę lub inne ulubione świeże zioło również posiekać
- kabanosy jedynie kroimy w mniejsze kawałki
- na lekko nagrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, czosnek, mieszamy aż się zeszklą i dodajemy ciecierzycę, bób. Całość podgrzewamy, podlewamy odrobiną wody i dodajemy masło. Gdy masło rozpuści się doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną dymkę. Wykładamy na talerz
- na całość kruszymy twaróg – spróbujcie również z twarogiem wędzonym, jeśli lubicie lub kozim serem :) dekorujemy rzodkiewką, kiełkami

Gotowe :)
-