Mięso mielone.. zazwyczaj robimy z nich tradycyjnego „mielonego” niż cokolwiek innego :) sam też w takiej formie uwielbiam :) ale dziś naszło mnie na makaron.. a pamiętasz scenę z zakochanego kundla z klopsikami ? Więc czemu nie takie na obiad :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:
mięso mielone wołowe lub wieprzowo-wołowe 300g
makaron penne 200g suchego
pomidory w puszcze 1 szt
cebula 1 szt
marchew 1 mała
czosnek 2-3 ząbki
jajo 1 szt
mąka do oprószenia
sól, pieprz,
świeża bazylia
masło 1łyżka
cukier szczypta

Sposób wykonania:

- przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę, marchew obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obrany siekamy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy marchew i cebulę na średnim ogniu około 3-4 min, dodajemy 2 ząbki czosnku, pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień wsypujemy szczyptę cukru, trochę soli i pieprzu. Gotujemy ok. 30 minut po czym całość miksujemy blenderem na gładki sos – można również później przetrzeć przez sito. Ponownie zagotować i przyprawić solą i pieprzem.
- do zmielonego mięsa dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, jajo oraz 3 łyżki posiekanej bazylii. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu. Gdy będą rumiane ze wszystkich stron przekładamy do sosu i utrzymujemy w cieple.
- w czasie smażenia klopsów nastawiamy osolony wrzątek, w którym gotujemy makaron „al dente” wg. przepisu na opakowaniu
- ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy z małą ilością wody do sosu, mieszamy, dodajemy masło, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- na wierzch sypiemy świeżo siekaną bazylię oraz trzemy ser typu parmezan

Smacznego !