Zapraszam dziś na własnoręcznie robione ravioli z farszem z sera ricotta i suszonych pomidorów oraz z sosem pesto.. ale nie klasycznym pesto.. bo z rukoli :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki na 4 porcje:

mąka pszenna 400g
jaja 4szt
sól, pieprz
rukola 100g
oliwa z oliwek 150-200ml
czosnek 2 ząbki
ser dojrzewający typu grana padano 100g
pistacje 50g
ser ricotta 250g
suszone pomidory z oliwy 100g

sposób przygotowania:

- zarabiamy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ok. 10 minut. Początkowo w misce, a następnie wygodniej będzie na stolnicy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
- sporządzamy pesto. Umytą i dokładnie wysuszoną rukolę wkładamy do blendera, dodajemy lekko rozgniecione [obrane z łupin] pistacje, oliwę oraz ząbek czosnku i miksujemy. Dodajemy starty ser i mieszamy całość łyżką, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodaj oliwy, jeśli zbyt rzadkie należy dodawać stopniowo więcej rukoli i miksować oraz sera.
- farsz przygotowujemy poprzez połączenie sera ricotta, posiekanych suszonych pomidorów i czosnku – doprawione solą, pieprzem – można to również wszystko zmiksować blenderem, będzie szybciej :)
- ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm. Wykrawamy koła szklanką lub specjalnym wykrawaczem [ausztycherem] nakładamy farsz na jedno kółko, przykrywamy drugim i zlepiamy – farszu nie może być za dużo aby nie wypłynął przy zlepianiu, należy zostawić ok. 1 cm „rantu”
- ravioli gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 3 minut. nakładamy na talerz, polewamy sosem pesto – można również posypać jeszcze serem

Gotowe :)