Dziś poniedziałek więc coś szybkiego… w dodatku zimowa sceneria za oknem :) tak więc dziś krem z kalafiora z prażonymi pestkami dyni oraz serem Blue d’Auvergne . . co ? Co on pisze.. ser do zupy ? heh tak, i to pleśniak :) naprawde podkręca jej smak – wypróbujcie :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 porcje:

kalafior 1 szt ok.500g
ziemniak 1 mała sztuka 50g
cebula 1 szt mała
masło 1 łyżka
śmietana 200ml
bulion drobiowy ew. warzywny 1L
pestki dyni 1 garść :)
ser Blue d’Auvergne 100g

Przygotowanie:

- jeśli masz bulion to połowa pracy za Tobą :) jeśli nie to wstawiamy np. korpus z kurczaka, skrzydełka itp dodajemy trochę warzyw, liść laurowy, ziele angielskie,  pieprz [i pod koniec sól] zalewamy ok. 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny aż płynu zostanie około 1 litra. Cedzimy przez drobne sitko lub gaze.
- kalafiora dzielimy na mniejsze części.. nie musi być pięknie w różyczki :)
- ziemniaka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę
- cebule obieramy i kroimy np. w piórka
- do rondla wlewamy odrobinę oleju i szklimy na nim cebulę ok. 5 minut, tak aby nie nabrała koloru. Dodajemy ziemniaka, kalafiora i masło. Całość mieszamy aby wszystko połączyło się z masłem, lekko solimy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 min aż wszystkie składniki się ugotują. Dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki krem.
- zupę doprawiamy solą i pieprzem – z solą nie przesadzaj.. ser jest również lekko słony
- na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż nabiorą złotego koloru – mogą trochę „strzelać” ale bez obaw :)
- krem wlewamy do miseczek, ser kruszymy do środka i posypujemy pestkami

SMACZNEGO !