i kolejna odsłona czegoś prostego.. udziec z kurczaka.. czy można z tego zrobić coś efektownego ? Moim zdaniem można.. można też z niego zrobić coś co będzie lepsze niż popularna pierś z kurczaka, która potrafi czasem wyschnąć na wiór – czego sam nie lubię :) udziec wiele wybacza nie wprawionym w kuchni zapaleńcow.. dlatego zapraszam na soczysty udziec [bez kości] z sosem z sera koziego, kuskusem z suszonymi pomidorami i grilowaną cukinią
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

udziec kurczaka bez kości 2 szt
oliwa, suszony tymianek,
czosnek 3 większe ząbki
kasza kuskus ok. 150-200g
suszone pomidory z oliwy ok.10szt
cebula 1 szt lub szalotka – delikatniejsza
ser kozi rolada „świeża”, nie dojrzewająca ok.50g
śmietana 36% 150ml
białe wino 30ml
natka pietruszki ok.1 łyżki posiekanej
sól, pieprz czarny
bulion drobiowy do kaszy

Sposób przygotowania:

- Udziec marynujemy w soli, pieprzu, tymianku i posiekanym ząbku czosnku – min. 2 godziny, najlepiej na noc w lodówce – na zdjęciu widać osobno skórkę, taki chrupiący chips ze skóry. W domu nie musisz go robić, ale jeśli chcesz to prosta i efektowna sprawa. Zdejmujemy skórę i kładziemy na zimnej patelni teflonowej i przykrywamy czymś ciężkim np. rondlem, wstawiamy na średni ogień i „pieczemy” na chrupko – pamiętamy by lekko posolić z obu stron. Druga opcja dla większej ilości porcji.. rozkładamy na blasze pergamin, na to skórkę, drugi pergamin, ciężkie naczynie i pieczemy w piecu w ok. 180 stopniach ok. 5-10 min.
- Surowy kuskus zalewamy wrzącym bulionem, tyle by przykrył na wysokość palca ponad poziom kaszy. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i czekamy ok. 5 min. – gotowe :)
- cukinię kroimy na 4 części i wykrajamy środki. Blanszujemy kawałki we wrzątku ok. 30 sekund i szybko chłodzimy w lodowatej wodzie.
- połowę cebuli i jeden ząbek posiekanego czosnku szklimy na oleju. Podlewamy winem i odparowujemy. Dodajemy szczyptę tymianku i śmietanę. Odparowujemy śmietanę o ok. połowę, aż zgęstnieje, dodajemy pokruszony ser kozi. Gdy ser rozpuści się, doprawiamy i ewentualnie cedzimy przez drobne sitko.
- jeśli mamy udziec bez skóry to rozgrzewamy patelnię z oliwą i smażymy mięso ok. 8-10 minut, co jakiś czas przewracając. Jeśli zostawiliśmy skórę, to zaczynamy od zimnej patelni.
- połowę cebuli szklimy wraz posiekanym ząbkiem czosnku, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
- na końcu grilujemy bądź smażymy na małej ilości tłuszczu cukinię

SMACZNEGO !

:)