Jako że sezon warzywny w pełni.. to oczywiście trzeba korzystać :) dzisiaj proponuje polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem, bobem, brokułami podsmażanymi z kindziukiem oraz grilowanym serem halloumi
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

polędwiczka wieprzowa 400g
ser halloumi 100g
brokuły ok. 6 różyczek
bób świeży 100g
szpinak 200g
kindziuk ok. 5 plastrów
czosnek 3 większe ząbki
masło 50g
białe wino wytrawne
sól, pieprz czarny
tymianek świeży
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

- oczyszczamy z błon polędwiczkę, kroimy w porcje po ok. 150-200g. Może być w 2 całych kawałkach lub mniejsze kawałki na porcje. Marynujemy w oliwie, czosnku oraz soli, pieprzu i świeżym tymianku, odstawiamy na min. 2 godz.
- różyczki brokuła blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 1 min [al dente] natomiast bób gotujemy ok. 5-8 minut [w osolonym wrzątku] aż zauważymy że skórka zaczyna się marszczyć – nie możemy go rozgotować i oczywiście w obu przypadkach po blanszowaniu szybko schładzamy w lodowatej wodzie – zachowają ładny kolor i sprężystość.
- plastry kindziuka kroimy w julienne [paseczki].
- mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie po ok. 2-3 minut. Po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 3-4 minuty [temp. 180 stopni]
- w tym czasie nagrzewamy patelnię z oliwą, podsmażamy kindziuka, dodajemy zblanszowane i wysuszone warzywa, plastry czosnku oraz połowę masła i podlewamy winem [ powstanie nam emulsja z wina i masła, doprawiamy solą i delikatnie pieprzem]
- na innej patelni do zimnej oliwy dodajemy plastry 1 ząbka czosnku i gdy zaczną się podsmażać dodajemy umyty i wysuszony szpinak, często mieszając dodajemy ok. 2 łyżek wina, odparowujemy, dodajemy pozostałe masło, doprawiamy solą i pieprzem
- ser halloumi kroimy w plastry i obsmażamy po pare sekund na dobrze nagrzanej i lekko zwilżonej oliwą patelni z obu stron
- mięso po wyjęciu z piekarnika, pozostawić na ok. 1 min. aby odpoczęło, całość serwujemy na talerz i gotowe

SMACZNEGO!