Coś prostego i szybkiego.. oczywiście pasta :)  tym razem wegetariańska, doskonała zarówno na szybki obiad jak i romantyczną kolacje we dwoje :) zapraszam..

Składniki na 2 porcje:
makaron penne 200g [suchego]
śmietana 36% 200ml
cebula 1 szt
czosnek 1 duży ząbek
suszone pomidory z oliwy ok.8szt
sałata rukola ok.20g [garść]
ser grana padano lub parmezan
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

- wstawiamy wodę [osoloną] do ugotowania makaronu i gotujemy go „al dente”
- cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, suszone pomidory kroimy w cienkie paski – julienne, sałatę rukolę myjemy i osuszamy
- na lekko rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i czosnek ok.2-3 minuty [bez koloru], po czym dodajemy suszone pomidory i ponownie chwilę smażymy. Podlewamy 3-4 łyżkami wody lub białym winem i wlewamy śmietanę [bez obaw śmietana powyżej 30% nie zwarzy się]
- odparowujemy śmietanę ok.1/3 – do uzyskania gęstszej konsystencji
- do sosu dodajemy ugotowany makaron. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy lekko porwaną sałatę rukolę oraz trochę tartego parmezanu
- sprawdzamy smak i podajemy skropione dobrą oliwą, posypane tartym parmezanem i udekorowane kilkoma kawałkami suszonych pomidorów oraz listkami rukoli

SMACZNEGO!