Pomidory.. kto z nas ich nie lubi ? Zwłaszcza w postaci zupy pomidorowej.. tym razem proponuje Wam zupe krem z pomidorów z dodatkiem serka ricotta z ziołami.. zapraszam do wypróbowania :)

Składniki na 4 porcje:

pomidory pelati [w puszce]  ok. 400g
marchew  1 szt ok.100gr
cebula 2małe sztuki
czosnek 1 ząbek
ziemniaki 1 mały
rosół drobiowy [najlepiej własnej produkcji] ok. 300ml
śmietana 36% ok.150ml
ser ricotta
bazylia, natka pietruszki
sól, czarny pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

- przygotować bulion drobiowy [patrz przepis na rosół z kaczki w dziale zupy- zamiast kaczki użyj elementów kurczaka]
- do lekko nagrzanego garnka z oliwą wkładamy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy ok. 1 minuty, po czym dodajemy cebulę i czosnek. Szklimy całość ok. 3-4 min na średnim ogniu, tak aby nie nabrały ciemnego koloru. Dodajemy też 1 małego ziemniaka pokrojonego w kosteczkę – co zbuduje nam ładną strukturę naszego kremu.
- dodajemy pomidory z puszki oraz bulion i gotujemy ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając
- bazylie i natkę drobno siekamy i przekładamy do miseczki z serkiem ricotta. Doprawiamy solą i pieprzem.
- do gotującej się zupy dodajemy śmietanę i zagotowujemy razem. Następnie miksujemy blenderem i ewentualnie przecieramy przez sitko. Ponownie podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli wyjdzie nam zbyt gęste to dodajemy więcej bulionu, wody bądź śmietany – konsystencja i smak zależy od Ciebie – pamiętaj tylko, że ma być to krem :) czyli nie zbyt rzadkie
- gotową zupę porcjujemy do miseczek i na koniec dodajemy na środku talerza po łyżce serka i dekorujemy np. śmietaną i pomidorkami koktajlowymi

SMACZNEGO !