Rosół.. hmm potrawa myśle ze przez wszystkich znana i lubiana, najczęściej na naszych stołach w wersji z kurczakiem lub wołowiną.. a u mnie ostatnio zagościła kaczka.. więc cóż.. elementy które zazwyczaj nie jemy jak korpus, czy skrzydełka myślę, że świetnie możemy wykorzystać właśnie na pyszny i esencjonalny rosołek :) Poleca.. Paweł Rosołek :)

Składniki na 4 porcje:

Korpus z kaczki plus skrzydełka
[najlepiej gdy kupimy całą kaczkę i zużyjemy właśnie te elementy]
cebula z łupiną 1 szt
marchew 2szt
pietruszka korzeń 1 szt
por kawałek ok. 10cm
seler korzeniowy kawałek ok. 100gr
liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz czarny

ciasto na ravioli:
mąka pszenna 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
2 całe jaja kurze
1 żółtko jaja kurzego
sól
[obie mąki można zastąpić tą samą ilością jednego rodzaju-semuliną, ale wiem że słabo z jej dostępnością, w kuchniach świata ostatnio widziałem za 8,00zł za 1 kg :)]

farsz do ravioli:
mięso z pieczonej kaczki ok. 150gr
wystudzony rosół z kaczki
klarowane masło 3 łyżki
cebula 1 mała szt
czosnek 1 ząbek
sól, pieprz
Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od wstawienia rosołu, a w tym celu, do głębokiego rondla lub garnka wkładamy elementy kaczki i zalewamy zimną wodą [ok. 2 litrów] i od razu dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy tak ok. 30 min zbierając powstałe szumowiny. Po tym czasie i zebraniu szumowin dodajemy umyte, obrane i rozdrobnione w duże kawałki warzywa. Całość gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 3 godzin – im dłużej zupa się gotuje na małym ogniu tymbardziej będzie esencjonalna .. jak to mówimy z kolegami w pracy „dobra kuchnia, wymaga czasu” :)
W czasie gdy gotuje nam się rosołek, możemy zająć się ciastem na ravioli.. w tym celu, do miski wsypujemy przesianą mąke i sól, suche składniki dokładnie mieszamy i w środku robimyh zagłębienie. Do powstałego otworu wlewamy rozmącone jaja i żółtko i nożykiem zarabiamy ciasto [w ten sposób nie poprzykleja nam się całe ciasto na początku do rąk] i gotowe zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy ok. 30 min w lodówce.
Farsz przygotowujemy z mięsa które nam zostanie np. z poprzedniego dnia z kaczki która piekliśmy lub tez możemy upiec w tym celu same nogi [ które uprzednio marynujemy w oliwie, czosnku, soli, pieprzu i pieczemy w 130 stopniach ok. 3 godzin... lub dla niecierpliwych temp. 170stopni i czas ok. 45-60 min :) po czym mięso studzimy i oddzielamy od kości - polecam niższe temperatury ze względu na soczystość mięsa.. dłuższy czas pieczenia i w niższej temperaturze naprwde sprawdza się rewelacyjnie :) sprawdzcie sami]
Mięso oddzielone od kości mielimy w maszynce, dodajemy klarowane masło, przesmażoną cebulkę oraz posiekany świeży czosnek i  doprawiamy na smak solą i pieprzem.. jeśli będzie zbyt suche – dodajemy trochę rosołu [zimnego]
Rozwałkowujemy ciasto i lepimy pierożki, kształt jak na zdjęciu lub inny dowolny.
Z rosołu wyciągany mięso i warzywa.. warzywa kroimy w mniejsze kawałki, mięso jeśli chcemy również oddzielamy od kości i wkładamy do mieseczek, zalewamy rosołem z warzywami. Gotujemy ravioli w osobnym garnku we wrzącej i osolonej wodzie ok.2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię i wkładamy do wyporcjowanego rosołu. Do dekoracji możemy użyć posiekanej natki pietruszki… choć do zdjęcia użyliśmy mięty, która o dziwo również świetnie się komponowała

SMACZNEGO !